Досвід координаторів “Активної Громади” з усієї України підказує, що силами активних громадян наша країна може змінюватись на краще. Саме тому мета ВІ “Активна Громада” наступна: залучити якомога більше українців до активізму, зокрема на місцях. В осередках нашої організації 2020 рік був багатий на різноманітні ініціативи від активних жителів громад. Велику кількість проєктів було реалізовано саме в  Донецькій області, тому ділимось успіхами активістів з Волноваського району!

Ініціативні групи постали перед собою ґрунтовні цілі, покликані на покращення життя мешканців громад. Давайте їх розглянемо:

  • в смт. Новотроїцьке:
  1. Організувати дозвілля для жінок (відкриття фітнес-центру);

2. Створити ігротеку та школи блогерства.

  • в смт. Володимирівка:

1. Заснувати простір для розвитку;

2. Створити групу з політичної просвіти.

  • в с. Андріївка – створити публічний простір – центр взаємодії;
  • в с. Вільне – молодіжний центр. 

Невже ініціативою громадян можна створювати такі центри? Яна Твереза, координаторка ВІ “Активна Громада” у м. Волноваха, відповідає, що це можливо, але зазначає, що стовідсотковий результат забезпечує взаємодія з органами влади та місцевими підприємцями.

Більшість з ініціатив були вдало реалізовані та надалі будуть розвиватися. Поговоримо про результати роботи активістів та взаємодії з бізнесом та владою.

смт. Новотроїцьке:

  • фітнес працює вже рік! Жінки виграли грант та на ці кошти закупили необхідне обладнання. До реалізації проєкту були залучені представники влади, які виділили приміщення, а також журналісти – вони зайнялися інформаційною кампанією. 
  • Грантову підтримку отримала ініціатива група зі створення школи блогерства, крім цього вона виграла гру “Світ громад”. Проєкт реалізовано виключно силами активних громадян.

смт. Володимирівка:

  • місцевою владою було виділено приміщення осередку для розвитку. Жінки, залучені до ініціативи, пройшли спеціальні курси від Національного демократичного інституту. До планування проєкту долучились освітяни. 
  • Створена активістами група з політичної просвіти відвідує  засідання сільради, де підіймає важливі для мешканців питання (наприклад, з приводу орендних ставок на землю).
  • а ось з молодіжним центром в с. Вільне та центром взаємодії в с. Андріївка дещо складніше. 

Адвокаційна кампанія молодіжного центру тривала цілий рік. Завдяки інформаційній хвилі про невелике село до 900 осіб тепер знають навіть за межами Волноваського району. Проєкт активно популяризували Олена Конюшок, яка нині є керівницею Відділу культури, туризму, молоді та спорту Хлібодарівської громади, а також Світлана Фоменко – директорка Вільненського будинку культури.

Центр взаємодії в Андріївці ще не створено. Сподіваємось, громадську ініціативу підтримають представники влади та мешканці села отримують якісний публічний простір. 

Активісти створюють чудові проєкти та спрямовують Україну в бік сталого розвитку.

“Активні громадяни, які готові безкоштовно витрачати свій час та сили на розвиток громади, – це справжній джек-пот для громади!” – зазначає Яна Твереза

Примітка. Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада” – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у розв’язанні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту “Республіка”.