12803278_767731120023568_6148103625454616866_n

Наприкінці лютого в Ужгороді створили коаліційне обєднання громадських організацій – Ініціатива “Ужгород 2040” з метою просування стратегічного підходу в управлінні містом. За словами активістів, каталізатором створення Ініціативи стала позиція міського голови Ужгорода  Богдана Андріїва про те, що стратегічний план міста напишуть кілька науковців. Громада ж хоче бути залученою до процесу стратегічного планування також.

“Впродовж 2015 року ініціативною групою Кірпічка ми захищали зелені зони та громадський простір у житлових кварталах міста. Спочатку ми думали, що корінь зла у протиправних недоліках нової містобудівної документації (генеральний план міста та план зонування в редакції 9 листопада, авт.). Наразі існує певне порозуміння між владою та громадою. Обидві сторони погоджуються, що парки та сквери мають бути недоторканими. Проте ми побачили іншу проблему, яка стала причиною повного хаосу в містобудівній документації Ужгорода. Це відсутність перспективного стратегічного бачення розвитку міста на 10-20-30 років вперед, його позиціонування на ринку праці, відсутності чітких пріоритетів та направлення цільових ресурсів громади на них, тощо”, – говорить співзасновник Ініціативи, експерт Інституту “Республіка” Микола Яцков.

За тверженням Миколи, Генеральний план міста має бути матеріальним відображенням Стратегії соціально-економічного розвитку Ужгорода.

“В Україні, на жаль, стратегічним управлінням розвитку громад мало хто опікується. Однак, все змінюється завдяки реформі децентралізації. Органи місцевого самоврядування отримують ширшу автономію від Києва, набувають додаткових ресурсів, якими вправі самостійно розпоряджатись. Звісно, ресурси громади можна проїсти (землі, кошти, люди), а можна сконцентрувати на кількох позиціях і вивести наше місто якщо не у лідери Карпатського регіону, то як мінімум порівнятись із найближчими конкурентами. Якщо ми зможемо побудувати правильний алгоритм стратегічного управління та визначимо правильні пріоритети якість життя ужгородців зросте. Саме тому ми створили Ініціативу #Ужгород2040”, – додав він.

Учасники ініціативи:

Регіональне молодіжне екологічне об’єднання “Екосфера”

ВГО “Інститут Республіка”

Агентство сприяння сталому розвитку карпатського регіону “ФОРЗА”

Інститут міста Ужгорода

Карпатське агентство прав людини “Вестед”