Навички критичного мислення, які популяризують у XXI столітті,  дають змогу не потонути в інформаційній лавині, не піддатися різного роду маніпуляціям, допомагають приймати зважені рішення, ефективно їх вирішувати та відстоювати їх. Критичне мислення допомагає нам в пошуку нових шляхів розв’язання проблем.

Розвиток критичного мислення є важливим як для дітей, так і для дорослих, бо у світі, де має місце інформаційна війна та фейкові новини, важливо вміти розпізнавати інформацію, аналізувати джерела і мотиви, приймати зважені рішення. В період розвитку інформаційних технологій цінується вміння професійного пошуку необхідної інформації, здатність її проаналізувати, оцінити та застосувати.

Ірина Хоменко, докторка філософських наук, професорка, завідувачка кафедри логіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, під час вебінару детально розповіла про методи розвитку критичного мислення та його складові.

Людина і мислення

«На жаль, людина істота доволі людина. І не завжди вона хоче мислити. І не завжди вона хоче думати», – зазначає Пані Ірина.

Доволі велика кількість людей в наш час майже не працюють з інформацією. Вони можуть її прочитати чи переглянути. Однак не завжди вони можуть, або ж подекуди не хочуть її осмислити і зрозуміти. Як наслідок відсутній момент аналізу інформації.

Що таке критичне мислення?

Критичне мислення – термін, який з’явився у науці завдяки філософу Джону Дьюї та його праці «Як ми думаємо» у 1910 році. Загалом же, критичне мислення – це наукове мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих та незалежних рішень. Головним чином йому притаманні такі властивості, як усвідомленість та самовдосконалення. Критичне мислення базується на законах логіки та на розумінні психологічних процесів, які протікають у нашій свідомості. Критичним мислителям властиве скептичне ставлення до всього. Мислити критично означає вільно використовувати розумові стратегії та операції високого рівня для формулювання обґрунтованих висновків і оцінок, прийняття рішень.

У 21 столітті перед людиною постали нові виклики, при чому не залежно від віку та професії – потреба розвивати критичне мислення. Навіщо? По-перше, тому що це розвиває м’язи мозку, запобігає таким хворобам як Альцгеймер, деменція, хвороба Паркінсона. По-друге, допомагає ефективніше мислити та швидше аналізувати інформацію.

Також варто розуміти, що важливими є як критичне мислення, так і комунікативні навички. Обидва явища напряму поєднані один з одним.

Даніель Канеман, філософ з Ізраїлю, висловив таку ідею, що існує система мислення у людини:

Рівні критичного мислення

У людини є два рівні сприйняття світу, який її оточує, та завдяки яким вона осмислює навколишній стан речей.

Критичне мислення на метарівні дає нам можливість проаналізувати певну інформацію: зрозуміти що відбувається і ми можемо проаналізувати події навколо нас.

Типи мислення

Інтуїтивне характеризується швидкістю протікання, відсутністю чітко виражених етапів, мінімальною усвідомленістю. Анрі Бергсон, французький філософ, протиставить інтуїцію логічному мисленню, вбачаючи її сутність у безпосередньому і цілісному розумінні об’єкта без попереднього навчання й логічного аналізу, шляхом “переплигування” через стадію дослідно-експериментального вивчення. Якщо порівнювати інтуїтивне та критичне мислення, то перше буде менш ефективним та піддатливим для маніпуляцій.

Де застосовувати критичне мислення?

• Обробка інформації

• Комунікація

• Прийняття рішень

• Розв’язання проблем

• Генерування нових ідей

Тобто, як ми бачимо, майже всі сфери розумової діяльності людини вимагають високого рівня критичного мислення, що дозволяє досягати вищих результатів при виконанні конкретних задач.

Критичне мислення, креативність та обмеженість сприйняття інформації

Креативність – це здатність продукувати нові оригінальні ідеї, долаючи стереотипи мислення; успішно розв’язувати проблеми нестандартним образом; швидко змінювати точки входу  до проблеми.

Люди з інтуїтивним мисленням бачать лише один шлях розв’язання проблеми та рідко коли здатні шукати інші можливості для розв’язання задач. Навіть якщо переконувати їх в тому, що є інші шляхи і вони більш раціональні – люди з інтуїтивним мисленням все одно не візьмуть їх у використання.

Поради для розв’язання задач/проблем за будь-яких умов у житті для ефективнішого їх вирішення – це ключ до розвитку критичного мислення!

Детальніше на нашому YouTube-каналі:

Довідка. Заходи відбуваються в рамках проєкту “Право вибору”, що підтримується Національним Демократичним Інститутом (NDI) за фінансування наданим Агентством США з Міжнародного Розвитку.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності.