Готуємось святкувати особливий день для нашої країни – День Конституції України. Вже минуло 24 роки від моменту її прийняття, здається, достатньо часу для всецілого впровадження цього документу в життя. Але чи дійсно це так? І чи знають самі українці свій Основний Закон?

Говорили про Конституцію з Юлією Кириченко, експерткою з питань конституційного права з Центру політико-правових реформ. 

Повний запис розмови за лінком: https://youtu.be/oUyR5QOLtwk?t=279

Виклики

Український Конституціоналізм доволі слабкий, а Конституція не є дієвою. За оцінкою експерта, половина положень не використовується на практиці, у реальному житті і половина нашого населення не орієнтується в цьому важливому документі.

Чому наш Основний Закон не працює на повну, як працює в розвинених демократіях? По-перше, наші гаранти Конституції – Президенти – мають низьку конституційну культуру і доволі часто її порушують (проблемою також є те, що вони вважають це нормальною практикою). По-друге, наші виборці мають таку саму низьку обізнаність у своїх правах та обов’язках. Тут виникає питання: як люди, які самі не знають Конституції, можуть обрати на посади гаранта людину, яка її знає?

Як це вирішити? Пані Юлія дала коротку однозначну відповідь, яка не позначає “легкий шлях”, натомість позначає шлях якісних перетворень. Це – просвіта. Впроваджувати її потрібно на всіх рівнях, та, навіть, у шкільному форматі ми досі цього не зробили. В Україні потрібно більше говорити про наші права, обов’язки, можливості, населення повинно орієнтуватися у базі, мова не йде про складні юридичні тексти.

Для старшого покоління, яке ніяк не дотичне до освіти, теж є свій шлях. Його спікерка пояснює на прикладі США. Там існує Центр Конституціоналізму при Парламенті і стала політика, де розвивають конституційну культуру громадян. Наприклад, в комедійні серіали та фільми додають сцени, які підносять цінність Конституції. Пам’ятаєте відому сцену: поліцейський зупиняє порушника і питає: “Де права?”, а той відповідає: “Мої права – у Конституції!”

Що на порядку денному

Наразі в країні нова політична обстановка: новий президент, монобільшість, відсутність на внутрішній політичній арені сталих політичних гравців (партій). У багатьох може скластись враження, що дана ситуація є прикладом легкого приходу влади і зміни законів. Та давайте подивимось на це з іншого боку: зараз нас залучають до обговорення конституційних змін, а це – добре. Публічні обговорення дають громадянам відчуття причетності і “почутості”, а відтак – важливості їх голосів.

Що важливо обговорити в контексті підвищення конституційної культури населення – важливість у війні. Як ви знаєте, одна з ліній боротьби – це підрив будь-яких інститутів, особливо, вищих органів влади і місцевого самоврядування. Головне для ворога – не дати створити спроможний механізм державної влади, який має довіру населення.

Конституційні зміни нової влади

Розглянемо законопроекти, внесені президентом минулого літа, їх статус та оцінку Конституційного Суду:

Остаточно прийнятним є лише законопроект про депутатську недоторканність. Це був суспільний запит, але на ділі вийшло не зовсім те, чого прагнув народ.

Ось ще порада від нашої спікерки: на День Конституції – почтати її. Якщо читали самі – почитайте ближньому своєму. Ми маємо для вас рішення одразу у двох напрямках – долучайтесь до нашої Всеукраїнської онлайн-акції “Активуй Конституцію”: https://bit.ly/2NpN1GV

Коли Конституція стане настільною книгою українців?

Коли ми зробимо громадянську освіту, коли постав на рівень державної політики одним з пріоритетів розвиток конституційної і правової культури – тоді.

Довідка. Клуби Активної Громади – діалог з громадянами про політичні реформи, відбуваються в рамках проекту «Право вибору», що підтримується Національним Демократичним Інститутом (NDI) за фінансування наданим Агентством США з Міжнародного Розвитку.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.