Всеукраїнська кампанія «Успішна Громада» стартувала у січні 2016 року. За два місяці роботи, координатори, в межах кампанії, провели детальний аналіз власних регіонів для подальшої роботи з представниками влади, політичних партій, громадських рухів та організацій, ЗМІ та активістів міста.

Робота з активістами та громадянами

12717833_1690065947944512_4113838958784833172_n

Координатори обговорили питання децентралізації з місцевими активістами, проаналізували місцевий людський ресурс й частково підготували  команду волонтерів. У Черкасах створено робочу групу з місцевих активістів, яка вже займається питанням децентралізації. Загалом, до команди Всеукраїнської кампанії «Успішна Громада» приєдналися 64 активісти.

Окрім цього, координатори активно працювали з пересічними громадянами своїх населених пунктів. Говорили про важливість реформи, про зміни, які відбудуться, про громадську  вигоду та можливі ризики. Про те, які демократичні інструменти мешканці зможуть використовувати для прийняття рішення на рівні громади.

Також, координатори, охоче співпрацювали з сусідніми містечками та селами, мешканці яких бажають більше знати про реформу. На приклад, координатор Херсону разом з помічницею відвідали с. Антонівка. Місцевий сільський голова пообіцяв надавати будь-яку допомогу і співпрацювати для здійснення реформи в селі.

А координатор м. Скадовськ систематично проводила  консультативні поїздки по таким сусіднім населеним пунктам, як Радгоспне та Красне.

Більше того, координатори активно  працювали з громадянами опитуючи населення з приводу знання про реформу та розповідали про основні принципи децентралізації.

12813973_678829672220386_7426703226074392449_n

Координатори сіл Обознівка Кіровоградської області та Тарасівка Київської області здійснювали обходи за принципом кампанії “від дверей до дверей”.  За словами координаторів, мешканці чули про реформу, але не знають її суті і тому на фоні загальної недовіри до влади, люди говорять: “Не вірю, що реформа, щось змінить…”, “Ця реформа не для нас, а для користі депутатів верховної ради…”.

Але були й позитивні відгуки : “Не знаю, що ця реформа змінить, але зміни потрібні!” – говорять мешканці в м.Южне Одеської області.

Загалом, було проведено 87 зустрічей, 8 просвітницьких заходів та 39 консультацій з громадянами, учасниками яких стали 707 осіб.

Діалог «Влада-Громада»

10583811_247746928895987_3722088066386257695_n (1)

У січні-лютому, координатори, зустрілися з депутатами місцевих рад, міськими та сільськими головами з приводу реформи децентралізації. Цікавились думкою влади стосовно реформи та дізнавалися наскільки вони готові підтримувати децентралізацію  у власних населених пунктах.

Деякі координатори розпочали діалог з громадами, які на порозі об’єднання.

У  Добропіллі Донецької області координатор разом з першим заступником міського голови розпочали діалог з головою сусіднього села з приводу об’єднання.

Активісти з м. Богуслав Київської області домовились з головою РДА про виступ на тему реформи децентралізації перед головами сіл, котрі мають бажання створити територіальне об’єднання. Тож, на Форум з децентралізації приїхали 30 сільських голів богуславського району, а також представники освіти, медицини та інших галузей. Спікером виступив експерт Інституту громадянського суспільства – Андрій Худик. Обговорювали саму реформу, можливі вигоди та можливий територіальний розподіл, а саме «перспективні плани». Зійшлися на тому, що інформації мало. Найбільш проблемним питанням на форумі стало питання спроможності громад. Тому домовились провести зустріч на дану тему, щоб навчитися розрахувати спроможність та знати з ким об’єднуватись.

У Жмеринці координатор спілкувався з представниками місцевої влади, виявилось, що ніхто не займався питанням даної реформи.

Загалом, було проведено 33 зустрічі з представниками влади – 119 людей, відповідно.

Співпраця з політичними партіями 

За словами координаторів «Успішної Громади» представники політичних партій виявили зацікавленість до теми децентралізації та готовність  до співпраці. Окремі партії заявили, що будуть долучатись до інформаційної кампанії, залучати місцевих спеціалістів у сфері фінансів та юридичного права.

Загалом, координатори провели 32 зустрічі з політичними партіями – 65 осіб, відповідно.

Також координатори завітали до місцевих осередків партій:

м.Ужгород: УКРОП, Європейська партія;

м.Луцьк: «Народний Контроль»;

м.Зіньків: «Партія простих людей»;

м.Южне: ВО «Свобода»;

м.Херсон: ВО «Свобода», УКРОП.

м.Жмеринка: Об’єднання «Самопоміч»;

м.Херсон: «Радикальна партія Олега Ляшко», ВО «Свобода» та УКРОП.

Робота з громадськими організаціями та рухами

Координатори провели 22 зустрічі з різними місцевими ГО за участі 118 осіб. В рамках цих зустрічей координатори обговорювали майбутні плани щодо діяльності у сфері децентралізації та можливостей співпраці з ГО.

Координатор у м.Вінниця, заручившись підтримкою місцевих ГО, подали запити в місцеву раду стосовно отримання коштів на благоустрій в рамках “Бюджету участі”. Таким чином тестуючи життєдіяльність даного інструменту прямої демократії і громадського впливу на практиці.

 

Залучення ЗМІ до висвітлення реформи

12821511_216687395350103_8637964785117743806_n

Також координатори мали 11 зустрічей з представниками місцевих ЗМІ для майбутнього висвітлення подій кампанії «Успішна Громада». На приклад, координатор Добропілля домовилась з журналісткою телеканалу, який знаходиться у Червоноармійську про сюжет стосовно реформи. Також координатор м. Комсомольськ мав зустріч з представником місцевого телеканалу з приводу трансляції відеоролика про децентралізацію.

У Запоріжжі вже домовився з місцевим телеканалом і медіацентром про участь у двох телепрограмах стосовно переваг реформи децентралізації.  У місті Чернігів, координатор зустрілась з місцевим представником Громадське TV: домовились про висвітлення заходів у місті для сприяння реформі.

Міжнародний досвід

Варто зазначити, що координатор з м. Тернопіль, долучався до організації двох форумів на національному рівні із залученням міжнародних експертів, які ділились Європейським досвідом впровадження реформи.