В рамках проєкту “Право вибору” відбувся тренінг “Сучасні засоби контролю за владою”. На вебінарі Сергій Миткалик, голова ГО “Антикорупційний штаб” та заступник Голови Громадської ради при НАЗК, торкнувся таких питань:

  • діджитал-інструменти контролю за владою;
  • як, де і навіщо шукати інформацію про чиновників:
  • корупційні ризики;
  • діяльність Антикорупційного штабу.

Контроль влади завдяки діджитал-інструментам

За оцінкою МВФ, щороку Україна втрачає від корупції близько 2 мільярдів доларів. Ця сума відповідає 1,6 щорічного бюджету на охорону здоров’я або 2,3 щорічного бюджету на систему освіти. Не виникає запитання з приводу того, чому важлива антикорупційна діяльність, якою займається ГО “Антикорупційний штаб” та ряд інших громадських організацій України.

“Антикорупційний Штаб” розробив ряд діджитал-інструментів, які допомагають запобігати корупції.

Ці інструменті допомогли зберегти близько 20 мільйонів гривень. Далі розглянемо детальніше принципи роботи цих проєктів.

Що ми можемо виявляти за допомогою реєстру?

Чат-бот “Держслужбовець Тарас” створено для того, щоб допомагати депутатам правильно заповнювати декларації.

“Журналістам та громадянам, які хочуть контролювати владу свого міста, варто використовувати ресурс Bihus.Декларації” – радить Сергій Миткалик.

Завдяки цьому інструменту можна швидко знайти індикатори антикорупційних ризиків в деклараціях конкретних чиновників.

Завдяки діджитал-інструментам ми можемо виявляти конфлікти інтересів. Це явище, коли чиновник ухвалює рішення на користь іншої особи або у своїх інтересах. 

Контролювати цей ризик можна завдяки проєкту “Приховані інтереси”, який дозволяє виявляти конфлікті інтересів та зв’язки з чиновниками, бізнес-партнерами, родиною. 

Зазвичай в містах виникають корупційні ризики при прийнятті рішень стосовно тендерів або державних закупівель.

Система Prozorro дозволяє контролювати ⅔ державних закупівель. Цей проєкт збільшує конкурентність та можливість вести чесний бізнес, тобто вона спрямована на подолання ефектів від корупції. 

Система працює в такий спосіб:

Крадіжки на будівництві та реконструкції можна виявити завдяки Карті ремонтів, в якій наявні ремонтні роботи, вказані на сайті Prozorro. Це стосується завищення цін та викидання чесного бізнесу з тендерів з надуманих підстав.

Пандемія принесла корупційні ризики.

“Антикорупційний штаб” створив Карту коронавірусних закупівель, яка дозволяє слідкувати за закупівлями не лише для лікарень, але й для інших замовників – наприклад, закладів освіти. 

Ви можете допомогти організації, якщо повідомити про корупцію на місцях. 

Весь вебінар ви можете подивитись на нашій Facebook-сторінці: https://cutt.ly/rxEH0Rf

Довідка. Заходи відбуваються в рамках проєкту “Право вибору”, що підтримується Національним Демократичним Інститутом (NDI) за фінансування наданим Агентством США з Міжнародного Розвитку.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності.