Олександр Солонтай, директор програм практичної політики Інституту Політичної Освіти, провів зустріч з активістами, громадськими діячами та представниками органів місцевого самоврядування. Ділимося з вами підсумками зустрічі!

З якими проблемами зіткнулися громади після проведення виборів?

Що потрібно робити після виборів? 

*Довідково. Громадська рада — це тимчасовий  консультативно-дорадчий орган при міністерствах чи органах виконавчої влади, який дає змогу громадянам брати участь та впливати на формування державних справ. А якщо зовсім просто — то це зв’язок між державними органами та громадськістю.

“З боку депутатського корпусу та голів ОСН однією з головних задач є встановлення міцних зв’язків з громадою. Для цього важливо спілкуватися з громадою, проводити з нею зустрічі”, – наголошує Олександр Солнтай.

Ресурси, які допоможуть активним громадянам навчитися краще взаємодіяти з владою та здійснювати моніторинг її діяльності.

Портал “Спроможність громад”. 

Портал спроможності громад не просто констатація певної статистики. Це своєрідний путівник, на основі якого можна оцінити реальний стан і результати діяльності, а також рівень спроможності громад. 

Платформа Міжнародного республіканського інституту. 

Дана платформа для онлайн-навчання є освітнім інтернет-ресурсом для українських громадян, які прагнуть дізнатися більше про роботу своєї влади, принципи демократії та передові практики належного врядування в Україні. Ця Платформа покликана забезпечити практичні знання про те, як реалізувати демократичні принципи доступності, підзвітності, ефективності, інклюзивності, оперативності та прозорості для всіх громадян і державних службовців в Україні шляхом проведення онлайн-семінарів, надання можливості реєстрації для участі в очних семінарах, а також завдяки використанню навчальних матеріалів, розроблених і запропонованих Міжнародним республіканським інститутом 

Економічний профайл громади.

Завдяки цьому сайту кожен охочий може дізнатися про:

✓ реальну кількість підприємств та ФОП

✓ дані про їх ділову активність, види діяльності, експорт-імпорт, участь у тендерах

✓ фінансові показники, кредитні та інші ризик-показники (для ваших тендерних комітетів)

✓ юридичний стан (суди, санкції, провадження, ліцензії)

✓ рухоме та нерухоме майно, патенти, персонал підприємств

✓ власників, директорів, зв’язки

✓ статус суб’єктів господарювання в режимі реального часу

Як впливати на владу, щоб вона виконувала обіцянки?

Чинним законодавством України передбачено й забезпечено використання таких інструментів впливу громадськості на владу:

Чи слід вже готуватися до місцевих, чи ще можна взаємодіяти з цими? 

Місцеві вибори ще далеко, тож треба працювати з уже обраними депутатами та головами місцевих рад. А також вчитися відкликати депутатів з їхніх місць.

Яка різниця між громадськими контролем та політичним активізмом?

Громадськість не дає політичних оцінок, а займається питаннями, які стосуються виключно її інтересів. В той час політичні активісти або займаються підтримкою чинною влади, або виступають її заміною, якщо влада саме не здатна впоратися зі своєю роботою

Чому громадських активістів роблять “міськими божевільними”?

Щоб протидіяти конкуренції з боку активістів, окремі представники влади можуть вдаватися до інформаційних кампаній з дискредитації. 

Більше у відео за посиланням: 

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.