Відбулася ще одна навчальна поїздка для обміну досвідом між командами ВІ “Активна Громада” та грантерами.

Команди ВІ “Активна Громада” протягом вересня, жовтня та листопада приймали у своїх містах представників організацій-грантерів, яким Інститут “Республіка” надав підтримку для реалізації їх проектів. Щоб обмінятися досвідом та дізнатися про проєкти громадської активності, які втілюють мешканці українських міст та містечок було вирішено влаштувати такі поїздки-обміни. Завершальною поїздкою став візит хмельничан, велоактивістів Юлії Мазур і Сергія Толстіхіна та Підганюк Анастасії, менеджерки з розвитку ГО “Агенція сталого розвитку “АСТАР” до команди ВІ “Активна Громада” м. Скадовськ в середині грудня.

В перший день гості Скадовська відвідали засідання Клубу “Активної Громади”, але не лише були його слухачами, а й допомагали в організації та проведенні. До прикладу, Валентина Пономаренко, регіональна координаторка ВІ “Активна Громада” у Скадовську розповіла про:

  • власний досвід співпраці з місцевою владою;
  • ініціативні групи громадян;
  • тренінги;
  • всеукраїнські акції;
  • шляхи залучення місцевих громадян до активностей.

Словом, Анастасія, Юлія та Сергій дізналися про всі чудові справи, які вдалося втілити в життя активним скадовчанам за період функціонування у місті ВІ “Активна Громада”. Засідання “Клубу” відвідало багато представників громади та влади, які розповідали про свій досвід у громадській активності та цікавилися досвідом гостей з Хмельниччини. Один з учасників розповів, що “Клуб” проходить в приміщенні бібліотеки, яка функціонує саме завдяки активним громадянам Скадовська. Вони вберегли її від закриття, своїми силами зробили ремонт, облаштували приміщення та проводять тут різні заходи, як для молоді, так і для дорослих. 

79317803_2613382278782621_2614503333611700224_n

Учасники/ці Клубу “Активна Громада” у Скадовську. 

– Чотирнадцять годин в потязі, дві години автобусом – і ось ми на березі моря у чудовому місті Скадовськ. На нас чекали зимове море, сонце, затишне місто та його активні мешканці. Отак і розпочалася наша поїздка з обміну знаннями та досвідом з нашими колегами – координаторами ВІ “Активна Громада” у Скадовську. Ми мали два цікаві та насичені дні і не просто спостерігали за роботою колег, але й самі розповіли багато цікавого, – розповідає велоактивістка Юлія Мазур.

Гості з Хмельницького також поділилися власним досвідом успішної реалізації проєктів на місцевому рівні. Перший з них “Статут міста у коміксах манга”, який наразі існує лише у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському. Підганюк Анастасія, яка була безпосереднім керівником цього проєкту розповіла про ідею виникнення статуту в такому форматі, адже це серйозний документ, який не легкий для прочитання. Вона зазначила, що статут міста досить масивний та як для звичайного підлітка надто складний.

Команди “Агенції сталого розвитку “АСТАР” та ВІ “Активна Громада” у Хмельницькому, які працювали над проєктом вирішили вибрати зі статуту основні моменти. А саме: інформацію, коли утворилося місто, які у нього є міста-побратими, символи, громадські ініціативи та зобразити цю інформацію у форматі коміксу манга, який зараз популярний серед молоді. Школярі та молодь міста, які отримали статут зазначали, що він цікавий, з гарним дизайном та легким викладом інформації. Після багатьох позитивних відгуків хмельничан статут міста у такому ж форматі створили і в Кам’янці-Подільському. 

статут хмельницький2222

Перша сторінка статуту міста Хмельницький у форматі коміксу.

Також, гості Скадовська презентували ще один свій проєкт у сфері велотуризму – “80 днів за сонцем”. Ініціаторами цього проекту є Юлія Мазур та Сергій Толстіхін, які заснували ініціативу “Green Ways – зеленими шляхами світу на велосипеді”. Про їх веломандрівку можна розповідати вічно. Адже, Юлія та Сергія здійснили не просту подорож, а подорож саме на велосипедах і за 80 днів відвідали 22 країни Європи. Однак, вони не лише роздивлялися архітектуру європейських міст чи ходили по музеях, як звичайні туристи. Вони у кожній країні зустрічалися з представниками української діаспори, розповідали їм про діяльність громадських активістів в Україні. 

Юлія також розповіла декілька прикладів, як представники української діаспори налагоджують співпрацю з місцевою владою та про проєкти, які вони реалізують і, як українці з-за кордону допомагають українцям на Сході нашої держави, військовим та волонтерам. Тому, друга частина засідання “Клубу” перетворилася на розповіді справжніх мандрівників. 

В свою чергу, Сергій, маючи значний досвід у сфері туризму, поділився з учасниками напрацюваннями щодо розвитку територій, промоції зеленого туризму та ідеями, як можна максимально використовувати туристичний потенціал території/міста.

латвія7

Юлія Мазур та Сергій Толстіхін, в місті Юрмала, Латвія. Проєкт “80 днів за сонцем”.

– Дякуємо пані Валентині та всім учасникам “Клубу” за цікаву, динамічну та продуктивну зустріч. Ми почули багато речей, що неодмінно будемо застосовувати на практиці в Хмельницькому. Зокрема, дуже цікавим був приклад, як активістам вдається налагоджувати співпрацю між представниками різних політичних сил, щоб отримати кращий результат для громади. Саме на таких заходах, як Клуб “Активної Громади” представники різних партій можуть ненадовго забути про свою партійну приналежність та разом долучатися до вирішення місцевих проблем, – розповідає засновник ініціативи “Green Ways – зеленими шляхами світу на велосипеді” Сергій Толстіхін.

Другий день у грантерів був не менш насиченим та приємним. Комунікаційний координатор ВІ “Активна Громада” у Скадовську Андрій Павлюк провів для гостей міста невеличку екскурсію та показав їм Скадовськ очима місцевого мешканця. Чого лише вартий острів Джерилгач, який є заповідником, де мешкають олені, дикі кабани та інші тварини.

Також, Андрій показав гостям будинок в якому зараз тривають роботи, однак після завершення робіт тут буде молодіжний центр-хаб. На даний момент у місті немає ніякого альтернативного простору, де молодь могла б організовувати своє дозвілля. Тому, активісти Скадовська самостійно облаштовують цей центр, залучають кошти аби зробити у приміщенні ремонт, а згодом і забезпечити усім необхідним для функціонування центру. Також вони проводять адвокаційні та інформаційні кампанії, щоб привернути увагу до цієї проблеми, адже такий центр є дуже необхідним для самого міста та для розвитку молоді.

79290463_954594971592415_5934814555828912128_n

Гості Скадовська біля моря (Анастасія Підганюк, Юлія Мазур, Сергій Толстіхін).

– Я пишаюся, що в нашій країні є такі активні, нестримні та сміливі активісти, як Юлія та Сергій. Під час прогулянки містом ми обговорювали можливі спільні проєкти, тому я з нетерпінням чекаю на ще одну заплановану лекцію про мандри, велоактивізм і велотуризм. Також, ми домовилися спільно з Сергієм та з місцевими велоактивістами зробити велопробіг. Плануємо зробити його маштабним, щоб привернути увагу якомога більшої кількості мешканців міста. І ще була ідея зробити велоквест, але нехай це, поки що, залишиться секретом, – розповідає комунікаційний координатор ВІ “Активна Громада” у Скадовську Андрій Павлюк.

Ну і звичайно, знайомство з містом не могло пройти без моря! Хоча вже зима і море у грудні холодне, але від того не менш гарне. Гості з Хмельницького надихнулися активністю та самовіддачею місцевих мешканців, які щиро турбуються про долю свого міста. Віримо, що всі їх задуми втіляться та незабаром у Скадовську відкриє свої двері новий креативний молодіжний центр на базі якого буде реалізовано ще більше заходів для розвитку міста та молоді.

Щиро дякуємо координаторам ВІ “Активної Громади” у Скадовську, які подарували грантерам два неймовірні, сповнені позитиву дні, нові знайомства, поради, неймовірні ідеї! Впевнені, що всі задуми майбутніх спільних проектів обов’язково здійсняться.

Примітка. Обміни здійснюються в межах програми “Регіональні школи грантерів” та реалізуються за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI).