Сприяння звітуванню мерів міст на місцях – один із напрямів діяльності Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” в межах проекту “Задай курс владі”. Таким чином, ми знайшли звіти та проаналізувати, чим саме займалися очільники міст протягом 2017 року.

58% та 61% громадян думають, що місцевий депутат та міський голова відповідно не зважатимуть на їхні думки. Такі дані показує Всеукраїнське дослідження Національного Демократичного Інституту. Справді, часто влада є закритою від громадян, мовляв «Ви нас обрали на 5 років. Немає чого до нас тепер ходити». Але за таких умов недовіри та закритості розвинуті міста не збудуєш. Проте є низка місцевих рад та міських голів, які вже обрали шлях публічності та відкритості, які звітують перед громадою і готові до прямих питань від мешканців. Саме з такими пропозиціями до голів міст районного та обласного значення приходять активісти Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада».

ФОРМА ЗВІТУ

Аналізуючи тенденції, ми класифікували формати звітування голів міських рад:

  1. Міський голова обмежується звітом у вигляді документу на сайті міської ради та/або в міській газеті. І ніякого  діалогу.
  2. Міський голова звітує перед депутатами, а потім публікує звіт на сайті та/або в газеті.
  3. Міський голова звітує перед мешканцями із подальшою публікацією звіту.

На нашу думку – останній спосіб найбільш дієвий, хоча і така форма – не пік публічності. «Активна Громада» за моделлю Руху «Чесно» пропонує міським головам, окрім вище описаних методів, звітувати на телебаченні або радіо з можливістю громадянам ставити питання у прямому ефірі. Ще кращий варіант – коли у студії телеканалу перебувають активісти, експерти, які теж долучаються до дискусії.

Наприклад, звіт Дрогобицького міського голови відбувався на найпопулярнішому дрогобицькому радіо “Твоє рідне радіо”. Під час ефіру взяли участь у дискусії понад 500 дрогобичан, а в цілому переглянули звіт щонайменше 5 100 осіб, що становить 6,5% населення міста. Досить хороший показник як для одного виходу в ефір.

Інститут “Республіка” рекомендує такі звіти робити раз на квартал за участі або самого міського голови, та/або уповноважених представників його команди – заступників, начальників профільних відділів тощо. На сьогодні ж більшість звітів мерів відбуваються раз на рік, в окремих випадках – раз на півроку.

Хорошим прикладом поквартального звітування раніше була практика у місті Южному Одеської області. Мешканці під час діалогу з координатором “Активної Громади” розповіли, що раніше міський голова раз на квартал робив публічні звіти прямо у дворах багатоповерхівок. Він приходив разом із заступниками або начальниками відділів, розповідав про основні досягнення за квартал, після чого обговорював проблеми міста з жителями.

ЗМІСТ ЗВІТІВ

На сьогодні з 12 міст кампанії нам вдалося проаналізувати 7 – з Богуслава, Добропілля, Дрогобича, Зінькова, Краматорська, Скадовська, Южного. У прямому ефірі звітували міські голови Дрогобича та Скадовська. У місті Южному міський голова звітував у школі перед мешканцями, а інші містяни могли переглянути  пряму трансляцію на місцевому телеканалі. Звіти інших голів взяті з відкритих джерел.

Інститут, звітування мерів (2)

За результатами аналізу експерти Інституту «Республіка» згрупували 5 сфер діяльності, у яких було зроблено найбільше роботи, згідно зі звітами мерів.

  1. Медична галузь – дофінансування витрат, нарахування заробітної плати медичним працівникам, закупівля медикаментів та медичного обладнання.
  2. Капітальний та поточний ремонт дорожнього покриття вулиць, ямковий ремонт, вуличне освітлення.
  3. Дошкільна, шкільна і позашкільна освіта – оптимізація освітніх мереж, покращення матеріально-технічного оснащення закладів освіти, організація харчування в школах, підтримка обдарованих дітей, інклюзивна освіта.
  4. Соціальні програми – підтримка соціально вразливих верств населення, соціальний супровід учасників АТО та їхніх родин, робота з людьми з інвалідністю.
  5. Благоустрій рекреаційних зон – відбудова парків і скверів, комплексне озеленення міста.

Інститут, звітування мерів (1)

Окремі мери, розповіли не тільки про досягнення, але й вказали на невдачі у звітному році. Зокрема, у Богуславі не вдалося заручитися підтримкою керівництва району і області у питанні створення Богуславської об’єднаної територіальної громади. У Скадовську не завершені заплановані ремонтні роботи та не створені відділ розвитку міста і міська ритуальна служба.

Серед особливих досягнень у містах ми виокремили такі:

  • Богуслав: У місті триває будівництво сонячної електростанції. Заплановано, що об’єкт буде введений в експлуатацію у 2018 році, і це значно збільшить надходження в бюджет.
  • Зіньків: У місті встановлено 50 євроконтейнерів для збору твердих побутових відходів.
  • Дрогобич: У 2017 році значна увага була приділена проблемі легалізації рекламних носіїв. На вимогу громадськості розпочато активну боротьбу зі стихійною торгівлею у центральній частині міста.
  • Краматорськ: На початку 2017 року в місті розпочав роботу міський контакт-центр, куди мешканці можуть повідомити про будь-яку проблему у сфері житлово-комунального господарства, за допомогою програмного забезпечення відслідкувати терміни та порядок вирішення озвученої проблеми.

ОСНОВНІ НЕДОЛІКИ ЗВІТІВ

Оскільки нема єдиної типової форми, то маємо звіти різного обсягу та різної деталізованості. Також відзначимо, що у більшості звітів відсутня візуалізація – світлини чи інфографіка. Лише у 2 із 7 звітів до текстової частини додавалася слайдова презентація. Проте, візуальний матеріал полегшив би сприйняття викладеної у звіті інформації.

У ПІДСУМКУ

Наразі звітування виборних осіб за 2017 рік триває. Ми очікуємо звітів інших міських голів, а також приступаємо до аналізу звітів депутатів місцевих рад. Читачам ми бажаємо підвищеної уваги до ваших виборних осіб та допитливості. Питайте ваших міських голів, депутатів про їх звіт, про те, чого вдалося досягти у 2017 році та пропонуйте, як можна покращити рідне місто. Лише спільно ми можемо збудувати сильні та розвинені міста!

Юлія Панченко, Олександра Скиба

Детальніше зі звітами мерів можна ознайомитися тут:

Богуслав, Київська обл.

https://bit.ly/2H7BLOF

Дрогобич, Львівська обл.

https://bit.ly/2J6WG0O

https://www.facebook.com/TvoeRadio/videos/1711666155564411/

Зіньків, Полтавська обл.

https://bit.ly/2HArr1d

Краматорськ, Донецька обл.

http://www.krm.gov.ua/news/view/22038

Скадовськ, Херсонська обл.

https://bit.ly/2JXFdJB

Южне, Одеська обл.

https://bit.ly/2qHn9vo

***

Варто зазначити, що проект «Задай курс владі» реалізовується у 30 містах. У частині організації публічних консультацій – 18 обласних центрів і 12 малих міст. У частині сприяння публічного звітування міських голів Інститут співпрацює у партнерстві з Cenrte UA.

Примітка. Проект «Задай курс владі» втілюється за підтримки Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (NDI).