Новини Всеукраїнської Ініціативи «Активна Громада» в період 28.02. – 07.03.

м. Рівне

28 лютого

Голова Рівненської районної державної адміністрації Володимир Пилипчук підписав Меморандум про співпрацю з Громадською організацією «Всеукраїнське Громадське Об’єднання «Інститут «Республіка».

Це стало можливим з огляду на спільне бачення необхідності співпрацювати в напрямі політичної просвіти, активізації та залучення молоді до участі у прийнятті рішень, що сприятиме розвитку громади району.

Рівне 03

«Завдяки співпраці влади і громадських організацій, спільному напрямі дій можна досягнути позитивних результатів. Ми зацікавлені у розвитку місцевого самоврядування і залучення громадян до життя району. Рівненська райдержадміністрація активно співпрацює з громадськими організаціями і підтримує ініціативи мешканців району. Ми вже маємо позивний приклад реалізації молодіжних проектів. Мова йде про «Пласт», мережу якого активно розвиваємо на районному рівні», – зазначив Володимир Пилипчук.

Надалі сторони домовилися про спільні освітні та навчальні заходи, націлені на політичну активізацію населення, вміння користуватися інструментарієм залучення громади до суспільно-політичних процесів.

 

м. Богуслав, Київська обл.

28 лютого представники «Активної Громади» Богуслава зустрілися з активними студентами Богуславського гуманітарного коледжу, обговорили співпрацю та залучення молоді до діяльності в рамках ВІ «Активна Громада», зокрема, до соціального опитування громадян. Активісти також Поспілкувалися з керівництвом Богуславського гуманітарного коледжу щодо проведення дебатів і зустрічей студентів з місцевими депутатами. Важливо те, що керівництво закладу позитивно налаштоване на співпрацю.

Богуслав 03

Цього дня члени «Активної Громади» завітали до ЗОШ №1 й обговорили з директором школи проведення дебатного турніру: тематику, проблематику та формати зустрічей молоді з представниками місцевої влади. Планується ще й проведення прес-конференції між школярами і депутатами.

2 березня з метою залучення молоді до спільної діяльності в рамках проекту, участі в дебатному турнірі та для підвищення громадської активності молоді, школярам 9-11 класів ЗОШ № 2 було презентовано проект «Активна Громада: право вибору».

Богуслав 03.1

У ході зустрічі активісти говорили про важливість бути небайдужим та брати участь в життєдіяльності міста. Учасники обговорювали теми дебатів, не оминули увагою й питання – «вибори, як демократичний інструмент». Після дискусії зі школярами представники ініціативи також зустрілися з директором ЗОШ № 3 та домовилися про участь в дебатах та презентацію проекту для учнів закладу.

6 березня у Богуславі продовжується співпраця з молоддю: активісти презентували проект «Активна Громада: право вибору» школярам ЗОШ № 3. Учасники говорили про дебати, як необхідний засіб для розвитку навичок комунікації та вміння аргументовано відстоювати свою думку. Адже такий навик буде дуже доцільним в житті.

Богуслав 03.2

Члени ініціативи провели короткий інструктаж по дебатному турніру: дискутували на тему виборів, про те, як підвищити явку молоді на виборах та про необхідність активної позиції у громадській і політичній сфері.

 

 

м. Горішні Плавні, Полтавська обл.

28 лютого Горішньоплавнівська міська організація партії «БПП «Солідарність» спільно з ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут Республіка»  підписали меморандум про співпрацю.

Горішні ПлавніУ рамках взаємодії сторони домовилися організовувати у Горішніх Плавнях тематичні публічні заходи для молоді у формі дебатів та «круглих столів». Крім того, зосередять увагу на діяльності у рамках активізації громадян стосовно процесів децентралізації. «Одним з перших спільних заходів буде анкетування громадян стосовно їхньої обізнаності щодо процесу об’єднання територіальних громад. Нині важливо, щоб людям пояснили, що таке децентралізація і які позитивні моменти від цього матиме громада», –  розповіла керівник секретаріату Горішньоплавнівської міської організації партії «БПП «Солідарність» Валерія Гривко.

Джерело: БПП «Солідарність»

 

 

м. Дрогобич, Львівська обл.

1 березня продовжився процес ознайомлення з ініціативою «Активна Громада» Дрогобича,  налагодження комунікації та підписання Меморандумів про співпрацю із політичними партіями. Наступними, хто зголосився до спільної суспільно важливої громадської роботи, стали ще три партії: «Народний контроль», «Батьківщина» та «Громадянська позиція». Активісти висловлюють подяку головам партійних осередків Олегу Дукасу , Олегу Ягоцькому та Ігор Гуку і членам вказаних партій за свідому, активну позицію та підтримку ідеї просвіти громадян.

Дрогобич 03

Наразі, відбуваються переговори з низкою місцевих навчальних закладів: проговорено подальшу співпрацю, на черзі – підписання Меморандумів.

 

 

м. Кропивницький

Що дає децентралізація позашкільній освіті? – Відповідь на це запитання шукали 2 березня в Кіровоградському обласному інститут післядипломної педагогічної освіти ім. Сухомлинського під час круглого столу. Участь у заході взяли працівники освітньої галузі області, які опікуються питаннями саме позашкільної освіти. На запрошення керівництва закладу, у ролі спікерів виступили – директор Кіровоградського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олег Яременко та регіональний координатор кампанії «Активна Громада: право вибору» Інституту «Республіка» Анатолій Стоян.

Кропивницький 03

Досить жвавою виявилося обговорення основної теми заходу, адже реформи з децентралізації влади, формування ОТГ тісно пов’язані з освітньою реформою. Учасники були одностайними в думці, що зміни мають відбутися й позашкільну освіту відкидати не можна. А на запитання: хто відповідальний за успішне впровадження реформи з децентралізації і чи бути позашкільним закладам в ОТГ?  – Відповідь дали ж самі учасники заходу: «Ми самі обираємо собі владу. Ми відповідальні за свій вибір. Влада має виконувати волю громади, а сама громада повинна контролювати владу та не займати позицію моя хата з краю… в управлінні місцевими справами!»

 

  

м. Добропілля, Донецька обл.

3 березня в рамках кампанії «Активна Громада: право вибору» в Добропільському ЦДЮТ пройшла зустріч активних школярів, учасників організації «Мрія», з депутатами міської ради. У гості до дітей прийшли секретар міськради Віктор Древаль, депутат від «Опозиційного блоку» Андрій Хорошавин, начальник міського відділу освіти та депутат від ВПО «Жінки за майбутнє» Інна Кальченко, депутат від «Нашого краю» Олександр Моргун, депутат від БПП «Солідарність» Аліна Денисова.

Добропілля 03.1

На початку заходу, регіональний координатор «Активної Громади» і ведучий заходу Сергій Калінін презентував присутнім кампанію  «Активна Громада: право вибору», а куратор «Мрії» Валентина Верещагіна розповіла про дитячої організації, досягнення та проекти, які розробляються зараз. Основну частину зустрічі відбувалося живе спілкування дітей з місцевими політиками: депутати відповідали на запитання школярів. У результаті домовилися, що молодь активніше буде розробляти ідеї щодо розвитку міста і частіше звертатися з пропозиціями до керівництва міста. А те, у свою чергу дослухатиметься до потреб молоді.

Добропілля 03Важливо, що школярі та педагоги-організатори зацікавилися ідеєю організації у травні дебатного турніру для молоді. Тому, Аліна Денисова й Сергій Калінін розповіли про популярну серед студентів практику проведення дебатів у багатьох містах України. Як зазначають активісти, міський турнір стане одним з етапів щорічного конкурсного відбору «Лідер року» серед активної шкільної молоді Великого Добропілля.

 

 

м. Суми

3 березня «Активна Громада» Сум провела чергову інфогодину в приміщенні Центру надання адміністративних послуг.

Суми 03

Як зазначають активісти, цього разу не лише інформували громадян щодо останніх новин ініціативи по Україні та перебігу реформ з децентралізації влади, а й проводили опитування щодо комунікації громадян з владою з метою встановлення рівня громадської активності населення. Після заповнення анкет, мешканці більш детально обговорювали інструменти взаємодії з владою для вирішення місцевих проблем, а також можливість створення громадських ініціатив.

 

 

м. Житомир

4 березня

Протягом останніх тижнів активісти в рамках кампанії «Активна громада: право вибору» опитують житомирян щодо взаємодії громадян та виборних осіб і, таким чином, визначають рівень політичної освіти та свідомості.

Житомир 03

Під час опитувань відбувається діалог на предмет комунікації з владою, функції обраних осіб, громадської активності та рівня їх залучення. Також активісти розповідають мешканцям про всеукраїнські громадські компанії, їх ціль та завдання. У результаті зустрічей та комунікації, громадяни проявляють бажання поглибити свої знання та зі словами вдячності вирішують долучитися до лав громадських активістів.

 

 

 

м. Скадовськ, Херсонська обл.

3 березня за ініціативи ГО «ВГО «Інститут «Республіка» спільно з комунальною установою «Скадовський районний методичний кабінет» відбувся просвітницький захід. Він був направлений на співпрацю для проведення політичної просвіти, активізації й залучення молоді до впливу на розвиток власної громади, а також обговорення реформ в Україні, зокрема, реформи місцевого самоврядування, виборчої реформи та реформ у соціальній сфері.

Скадоськ 03.1

З 17 навчальних закладів району участь взяло 11. У блоці «Історії успіху» шкільною молоддю, молодіжними ініціативами та координатором ВІ «Активна громада» Валентиною Пономаренко було продемонстровано результати діяльності громади Скадовщини. У рамках програми заходу інтерактивної арени було складено ментальну карту активності. «Головне, що думки юності – молоді – зрілості перекликаються. А отже, ми маємо чітке розуміння з якою метою нам йти в громаду», – зазначила методист Наталія Мітюхіна.

Скадоськ 03

Під час заходу координатор ініціативи Валентина Пономаренко презентувала кампанію «Активна Громада: право вибору». Вона зазначила, що нині активісти готуються до другого туру просвітніх заходів, під час якого планується проведення демократично – дебатного турніру для старшокласників.